Overzicht van de aanwezige artikelen

Gewenste overzicht:

Ledenuitje zondag 27 mei 2018

De dag begon al goed met een heerlijk en warm zonnetje. 

Toen we aankwamen waren er al een paar bekende aanwezig, dus dat was gelijk lekker kletsen en foto’s maken van elkaar. In plaats van dat iedereen consumptiebonnen zou krijgen voor koffie/frisdrank en gebak naar eigen keus, kregen we te horen dat in plaats daarvan de rondleiding gratis was en iedereen mee kon. Dit omdat er maar weinig leden zich hadden aangemeld voor het uitje. 

Avonturen in IJsselmuiden

Voor mij de eerst keer ‘’IJsselmuiden’’ en naar ik begreep waarschijnlijk ook de laatste. Vroeg in de ochtend verzamelde wij ons in de paardenbak bij manege SPGIJ om alle ongeveer 80 kleine knagers op te stellen voor de keuring. Onder het genot van een kopje koffie met huisgemaakte lekkernij installeerde iedereen zich met een stoeltje dicht om de keurmeesters. 

Lakenvelder

Afgelopen 15 jaar heb ik diverse kleurmuizen op evenementen op de foto mogen zetten. Eèn van de prachtige varianten is de lakenvelder. 

De lakenvelder kennen wij als een runderras en is herkenbaar aan de witte band tussen de voor- en de achterpoten om de borst en rug. Door jarenlange selectie hebben fokkers bij de kleurmuis de lakenvelder tekening gefokt. En de lakenvelder is in Nederland een erkende tekening en mag op de show in alle erkende kleuren aangedragen worden. 

Verslag ledenvergadering en clubdag

De Algemene Ledenvergadering en aansluitend de ledendag gehouden op 29 april j.l. was heel erg gezellig. Het werd gehouden in het clubhuis “de Havik” in Sliedrecht waar mijn man en ik veel achter de bar staan als vrijwilliger vanuit de vogelvereniging. 

Invloed van externe factoren

Bij het fokken leren we hoe e.e.a. zit met de erfelijkheid. Sommige leren hiervoor trucjes aan, anderen verdiepen zodanig in de genetica dat ze alle genetische eigenschappen van kleuren kennen en weten hoe dit werkt. Maar er zijn ook eigenschappen van buitenaf die invloed hebben op de door ons gefokte dieren. 

Dit wordt ook wel met de moeilijke naam epigenetica aangeduid. Epigenetica betekent letterlijk “rondom het DNA”. De naam is door de Engelse bioloog Conrad Waddington in 1942 bedacht en zijn idee was dat ervaringen en leefomstandigheden van dieren de erfelijke materiaal kunnen beïnvloeden. Epi komt uit het Grieks en staat voor iets wat boven of achter de genetica ligt.

Erkenningen 2017

Dit artikel gaat over de erkenningen 2017 zoals de Russisch Blauw Agouti tamme rat en de Rex beharing bij de Syrische hamster.

Exoknaag 4 december 2016

Kort verslag van Exoknaag 4 december 2016 inclusief uitslagen en link naar de foto's.